Aerodynamische analyse van SARS-CoV-2

Coronavirus
Chinese onderzoekers publiceren in Nature hoe het SARS-CoV-2 virus zich via aerosolen verspreidt.

 

De aanhoudende COVID-19-uitbraak heeft zich snel op wereldschaal verspreid. Hoewel de overdracht van SARS-CoV-2 via menselijke ademhalingsdruppeltjes en direct contact duidelijk is, is mogelijke aerosol-overdracht dat nog niet. Deze studie onderzocht de aerodynamische aard van SARS-CoV-2 door het meten van viraal RNA in aerosolen in verschillende gebieden van twee Wuhan-ziekenhuizen tijdens de COVID-19-uitbraak in februari en maart 2020.

De concentratie van SARS-CoV-2-RNA in aerosolen gedetecteerd in de isolatieafdelingen en de geventileerde patiëntenkamers waren erg laag, maar het was verhoogd in de toiletten van de patiënten. Niveaus van SARS-CoV-2-RNA in de lucht in de meeste openbare ruimtes waren niet detecteerbaar behalve in een tweetal meer drukbezochte ruimtes, mogelijk als gevolg van geïnfecteerde dragers in de menigte.

Men ontdekte dat enkele (gesloten) medische afdelingen aanvankelijk hoge concentraties viraal RNA hadden waarbij de aerosolen pieken vertoonden van submicrometer- richting supermicrometerniveau, maar werden verkleind tot niet-detecteerbare niveaus na implementatie van rigoureuze ontsmettingsprocedures.

Hoewel de besmettelijkheid van het aerosol virus dat in deze ziekenhuisgebieden is gedetecteerd nog niet wetenschappelijk is vastgesteld, concludeert men dat SARS-CoV-2 mogelijk via aerosolen kan worden overgedragen. De resultaten van het onderzoek geven aan dat kamerventilatie, open ruimte, ontsmetting van beschermende kleding en correct gebruik en desinfectie van toiletruimtes de concentratie van SARS-CoV-2 RNA in aerosolen effectief kan beperken.

Dit is een onbewerkt manuscript dat is geaccepteerd voor publicatie. Nature Research levert deze vroege versie van het manuscript als service aan haar auteurs en lezers. Het manuscript zal nog worden gecontroleerd en bewerkt, wat de inhoud mogelijk beïnvloedt, voordat het in zijn definitieve vorm wordt gepubliceerd. Alle wettelijke disclaimers zijn van toepassing.