Aerosol filterefficiëntie van stoffen mondneusmaskers

Coronavirus Redactie VHIG (bron: ACS Publications)

Amerikaanse wetenschappers hebben de filterefficiëntie van verschillende algemeen verkrijgbare weefsels gemeten voor gebruik als stoffen masker bij het filteren van deeltjes in het (voor aerosol-gebaseerde virusoverdracht) significante groottebereik van ∼10 nm tot ∼6 μm.

Men stelt vast dat katoen en natuurlijke zijde een goede bescherming kunnen bieden, meestal boven de 50% in het hele bereik van ∼10 nm tot ∼6 μm, mits ze stevig geweven zijn. Hogere draden per inch katoen met strakkere weefsels resulteerden in een betere filterefficiëntie.

Materialen zoals zijde en chiffon zijn bijzonder effectief bij het uitsluiten van deeltjes op nanoschaalniveau (<∼100 nm), waarschijnlijk als gevolg van elektrostatische effecten die resulteren in ladingoverdracht met aerosoldeeltjes op nanoschaal.

Men ontdekte dat hybride combinaties van doeken zoals katoen met een hoge draad per inch, zijde of flanel een brede filtratiedekking kunnen bieden met een bereik op zowel de nanoschaal (<300 nm) als de micronschaal (300 nm tot 6 μm), waarschijnlijk als gevolg van de gecombineerde effecten van elektrostatische en fysieke filtering.

Tenslotte is het belangrijk op te merken dat openingen (zoals die tussen de maskerrand en de gezichtscontouren) de prestatie kunnen verminderen. De bevindingen geven aan dat lekkages rond het maskergebied de filterefficiëntie met 50% of meer kunnen verminderen, wat wijst op het belang van goede pasvorm.

Mogelijkheden voor toekomstige studies zijn onder meer het ontwerp van stoffen maskers voor een betere pasvorm en de rol van factoren zoals vochtigheid (als gevolg van uitademing) en de rol van herhaald gebruik en wassen van stoffen maskers.

Samenvattend stelt men vast dat het gebruik van stoffen maskers mogelijk een aanzienlijke bescherming kan bieden tegen de overdracht van deeltjes in het aerosol groottebereik.