Nu, temidden van een pandemie, waarbij al meer dan een miljoen slachtoffers zijn gevallen, staat de aanhoudende dreiging van antimicrobiële resistentie (AMR) misschien even niet meer op ons netvlies. Maar we mogen niet vergeten dat AMR, samen met de klimaatcrisis, een onmiddellijke en escalerende bedreiging vormt voor de mensheid.
Hoe de wereld in minder dan een jaar is veranderd..
Vorig jaar rond deze tijd werd de dreiging van antimicrobiële resistentie (AMR) gezien als de belangrijkste infectieuze bedreiging op mondiaal niveau. Maar AMR is op meerdere fronten slachtoffer geworden van de COVID-19-pandemie. Niet alleen zal menig AMR-programma zijn onderbroken door de ingrijpende verschuivingen in zorgverlening tijdens de pandemie. Maar ook de neiging om in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten te veel te behandelen met antibiotica, zorgt juist voor een ongewenste tegenbeweging.
De WHO World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) van dit jaar biedt een kans om opnieuw te focussen op AMR-programma’s. Opvallend is dat de scope van WAAW dit jaar is verruimd, waarbij de term ‘antimicrobieel’ de vroegere term ‘antibiotica’ vervangt. Goede zet in de context van ook een toenemende bezorgdheid over antischimmelresistentie.
Laten we allen bijdragen door bewustwording te creëren en ervoor te zorgen dat het beperken van de verspreiding van AMR internationaal in de schijnwerpers blijft staan.