Dreiging van C. Auris in door COVID-19 zwaar getroffen ziekenhuizen

Zorggerelateerde infecties Redactie VHIG (bron: National Geographic)

In Amerika heerst de vrees voor een snelle opmars van de ziekteverwekker Candida auris die vooral prominent aanwezig is in ziekenhuisomgevingen, die dit jaar overspoeld zijn met mensen vanwege het coronavirus.

De bacterie kleeft hardnekkig aan oppervlakten zoals lakens, bedhekken, deuren en medische apparaten, waardoor het gemakkelijker wordt om de huid te koloniseren en van de ene persoon naar de andere over te gaan. Bovendien lopen patiënten met inwendige medische hulpmiddelen, zoals katheters, ademhalingsapparatuur of voedingssondes, het grootste risico op C. auris-infecties.

De zorg is dat de opmars van C. auris in ziekenhuizen de toenemende crisis ten aanzien van resistente bacteriën zou kunnen versterken. Vorig jaar classificeerde Center for Disease Control and Prevention (CDC) C. auris als één van de grootste bedreigingen voor medicijnresistentie in Amerika. Hoewel het te vroeg is om een direct domino-effect te bevestigen, hebben de VS in 2020 1.272 bevestigde gevallen van C. auris geregistreerd , een exponentiële stijging ten opzichte van het meest recente jaar met beschikbare gegevens 2018. Het werkelijke aantal zal echter waarschijnlijk nog hoger zijn, aangezien de COVID-19 pandemie een groot deel van de ziektesurveillance voor C. auris in ziekenhuizen heeft stopgezet en omdat de kiem vaak de huid van een persoon kan koloniseren zonder symptomen te veroorzaken.

In 2019 noemde de Wereldgezondheidsorganisatie antimicrobiële resistentie als één van de tien belangrijkste bedreigingen voor de mondiale gezondheid. Maar schimmelresistentie kan net zo gevaarlijk zijn als antibioticaresistentie, zo wordt in dit artikel gesteld.

Origineel artikel gepupliceerd door National Geographic