Herinfecties coronavirus, vooruitzichten voor een vaccin

Coronavirus Redactie VHIG (bron: Nature Research)
Tweede infecties roepen vragen op over de immuniteit op lange termijn tegen COVID-19 en de vooruitzichten voor een vaccin.

Hoe vaak komt herinfectie voor?

Recente bevindingen sluiten uit dat voorgevallen tweede infectie slechts een voortzetting waren van een eerste. Maar het is nog onvoldoende duidelijk hoe vaak herinfecties voorkomen.

Zijn herinfecties meer of minder ernstig dan de eerste?

De ernst van COVID-19 verschilt enorm van persoon tot persoon en kan variëren van infectie tot infectie bij dezelfde persoon. Variabelen zoals de aanvangsdosis virus, mogelijke verschillen tussen varianten van het virus en veranderingen in de algehele gezondheid van een persoon kunnen allemaal de ernst van een herinfectie beïnvloeden.
Uitzoeken of ‘immunologisch geheugen’ de symptomen beïnvloedt tijdens een tweede infectie is cruciaal. Vooral voor de ontwikkeling van vaccins. Als de symptomen over het algemeen de tweede keer verminderen, suggereert dat dat het immuunsysteem reageert zoals het hoort. Maar als de symptomen consequent erger zijn tijdens een tweede aanval van COVID-19 dan kan het zijn dat het immuunsysteem de zaken juist erger maakt. Sommige gevallen van ernstige COVID-19 worden bijvoorbeeld verergerd door malafide immuunresponsen die gezond weefsel beschadigen. Mensen die dit tijdens een eerste infectie hebben meegemaakt, kunnen immuuncellen hebben die klaar zijn om de tweede keer weer onevenredig te reageren. Een andere mogelijkheid is dat antilichamen die worden geproduceerd als reactie op COVID-19, het virus helpen in plaats van bestrijden tijdens een tweede infectie.

Welke implicaties hebben herinfecties voor de vaccinatievooruitzichten?

In essentie zijn vaccins gericht tegen ziekten waarbij primaire infectie leidt tot blijvende immuniteit. Maar het vermogen tot herinfectie betekent niet dat een vaccin niet effectief kan zijn. Door meer te leren over herinfectie kunnen onderzoekers leren welke immuunresponsen belangrijk zijn voor het behouden van immuniteit en daar hun vaccinatiestrategieën op aanpassen.