Deze studie is gedaan door de afdeling Microbiologie, Uttaranchal College of Biomedical Sciences and Hospital, Dehradun (India). Van september 2019 tot februari 2020 werden monsters verzameld van de intensive care-afdelingen (IC’s) Neonatologie & Pediatrie van het Shri Mahant Indiresh-ziekenhuis in Dehradun.
Monsters werden verzameld van het oppervlak van de instrumenten met behulp van bevochtigde steriele wattenstaafjes en neus- en handzwabbers. In totaal werden 260 monsters overwogen voor bacterieel onderzoek, 80 van verschillende apparatuur, 30 neusuitstrijkjes en 30 handzwabbers op de afdeling Neonatologie en bij Pediatrie 60 van verschillende apparatuur, 30 neusuitstrijkjes en 30 handzwabbers.
Het resultaat van deze studie heeft de verwachting van de wetenschappers bevestigd dat IC’s een verhoogd risico lopen op het optreden van een zorggerelateerde infectie. In de huidige studie waren op de Pediatrische IC de Stafylokokken S.aureus en CoNS (Coagulase Negatieve Stafylokok) de meest voorkomende organismen op het oppervlak van medische hulpmiddelen. Terwijl op de Neonatologische IC Enterococcus-, Enterobacter- en Klebsiella-soorten het meeste voorkomen.
Het onderzoek wijst eens te meer uit dat preventiemaatregelen minstens zo belangrijk zijn als inspanningen op het gebied van infectiebeheersing. Eenvoudige maatregelen van asepsis en strikte naleving van handhygiëne kunnen de incidentie van infecties veroorzaakt door ‘ziekenhuisbacterieën’ al aanzienlijk verminderen. Door continue bewaking van de ziekenhuisomgeving op microbiële infecties, samen met de continue inspectie van infectiebeheersing en preventiepraktijken, worden zorggerelateerde infecties voorkomen.