Coronavirus

De wereldwijde verspreiding in 2020 van de ziekte COVID-19 en de ingrijpende gevolgen ervan voor de samenleving, is aan de orde van de dag. De veroorzaker is SARS-CoV-2, een voor de mens nieuw coronavirus. Lees in dit dossier over Corona en de actuele ontwikkelingen in de verspreiding van het virus.

Landelijke Coronamaatregelen

Alleen samen krijgen we het coronavirus in Nederland onder controle.
Hier vind je actuele informatie over hoe de overheid dat, samen met andere organisaties, doet. Het dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland.

Actueel

Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer
Nieuwsbericht | 09-07-2021 | 19:05

Overzicht coronamaatregelen zomer 2021

World Health Organization

 

Fundamentele beschermingsmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus:

De meeste mensen die geïnfecteerd raken, ervaren een milde ziekte en herstellen, maar het kan ernstiger zijn voor anderen. Zorg voor je gezondheid en bescherm anderen door het volgende te doen:

Was regelmatig de handen

Maak je handen regelmatig en grondig schoon met een handwrijfmiddel op alcoholbasis of was ze met water en zeep. Waarom? Je handen wassen met water en zeep of handwrijven op alcoholbasis gebruiken, doodt virussen die op je handen kunnen zitten.

Handhaaf sociale afstand

Houd een afstand van minimaal 1,5 meter tussen jezelf en iedereen die hoest of niest. Waarom? Wanneer iemand hoest of niest, spuiten ze kleine vloeistofdruppeltjes uit hun neus of mond die een virus kunnen bevatten. Als je te dichtbij bent, kun je de druppeltjes, inclusief het COVID-19-virus, inademen als de persoon die hoest de ziekte heeft.

Raak ogen, neus en mond niet aan

Waarom? Handen raken veel oppervlakken en kunnen virussen oppikken. Eenmaal besmet kunnen de handen het virus overdragen naar je ogen, neus of mond. Van daaruit kan het virus je lichaam binnendringen en je ziek maken.

Oefen ademhalingshygiëne

Zorg ervoor dat je en de mensen om je heen een goede ademhalingshygiëne volgen. Dit betekent dat je de mond en neus bedekt met je gebogen elleboog of weefsel wanneer je hoest of niest. Gooi het gebruikte weefsel dan onmiddellijk weg. Waarom? Druppeltjes verspreiden het virus. Door een goede ademhalingshygiëne te volgen, bescherm je de mensen om je heen tegen virussen zoals verkoudheid, griep en COVID-19.

Zoek vroegtijdig medische hulp bij koorts, hoest en ademhalingsmoeilijkheden

Blijf thuis als je je onwel voelt. Als je koorts, hoest en ademhalingsproblemen hebt, zoek dan medische hulp. Volg de aanwijzingen van je lokale gezondheidsautoriteit. Waarom? Nationale en lokale autoriteiten hebben de meest actuele informatie over de situatie in uw regio. Als je van tevoren belt, kan je zorgverlener je snel naar de juiste gezondheidsinstelling leiden. Dit beschermt je ook en helpt verspreiding van virussen en andere infecties te voorkomen.

Blijf op de hoogte en volg het advies van uw zorgverlener

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over COVID-19. Volg het advies van je zorgverlener, de nationale en lokale gezondheidsautoriteit of je werkgever over hoe je jezelf en anderen kunt beschermen tegen COVID-19. Waarom? Nationale en lokale autoriteiten hebben de meest actuele informatie over de vraag of COVID-19 zich in je regio verspreidt. Ze zijn het best geplaatst om te adviseren over wat mensen in je omgeving moeten doen om zichzelf te beschermen.

 

Meer informatie is te vinden in het Coronadossier op de website van de WHO

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

 

Het nieuwe humane coronavirus, severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV-2), behoort tot het species of Severe Acute Respiratory Syndrome related Coronavirus, genus beta-coronavirus, subgenus Sarbecovirussen, lineage B (Zhou 2019).

Coronavirussen veroorzaken respiratoire infecties, soms met een enterale component, bij mensen en dieren. Tot deze groep behoort ook SARS-CoV dat in 2003 wereldwijd in verschillende regio’s voor uitbraken zorgde.

Actuele informatie over het nieuwe Coronavirus (COVID-19) is te vinden op de site van de RIVM