Handhygiëne

Wat is handhygiëne precies en waarom is het toepassen ervan zo belangrijk?

‘Helaas is de basishygiëne in de zorg niet altijd goed op orde,’ zegt Jolande Nelson, deskundige infectiepreventie op resistentiepreventie.nl. ‘Rond 80 procent van de zorgprofessionals past geen handhygiëne toe wanneer dit wel nodig is’. Schokkende cijfers, terwijl handhygiëne niet moeilijk maar wel enorm effectief is. Handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om voorkomen van besmetting met ziektekiemen. Dit betekent dat je je handen moet reinigen op de juiste manier en op de juiste momenten.

 

Resistentiepreventie.nl is tot stands gekomen in samenwerking met onder meer de VHIG, Actiz (de organisatie voor zorgondernemers), Vilans (landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg) en V&VN (beroepsvereniging verzorgenden & verpleegkundigen). Hier vind je allerlei informatie, tips en instrumenten over resistentiepreventie en (verbetering van) handhygiëne.

Handhygiëne is handen wassen met water, zeep en een papieren handdoek of handen desinfecteren met handalcohol. Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.

Handalcohol kun je bijna altijd gebruiken, behalve in de volgende situaties:

  • Zichtbaar vuil op je handen
  • Natte handen
  • Plakkerige handen
  • Na eigen wc-gebruik

Dan is het wassen van de handen met water en zeep en het afdrogen met een papieren handdoek noodzakelijk.