Morbillivirus

Dit zogenoemd (enkelstrengs) RNA-virus is de veroorzaker van de Mazelen. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten.  Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan.

Mazelen is een infectieziekte die vroeger voor hoge sterftecijfers zorgde. De afgelopen decennia is mazelen (in de westerse sameleving) vooral een relatief milde kinderziekte geworden. In 1976 is een vaccin tegen de ziekte eerst als enkelvoudig vaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf 1987 in een combinatiespuit met het bof- en rodehondvaccin.

Onderzoekers waarschuwen dat we ons moeten opmaken voor een grote, wereldwijde mazelenuitbraak. Het is een onverwacht gevolg van de huidige corona-pandemie. Veel kinderen hebben dit jaar de vaccinatie tegen mazelen gemist. En daardoor zijn toekomstige uitbraken van de ziekte onvermijdelijk, aldus de onderzoekers.

(bron: scientias.nl)

Volgens de WHO zijn door de coronapandemie in zeker 53 landen in totaal 91 vaccinatieprogramma’s verstoord. Vooral in armere landen is de vaccinatiegraad flink gedaald, met zogenoemde ‘immuniteitsgaten’ in de bevolking tot gevolg.

(bron: frieschdagblad.nl)