Lokale verschillen van de corona-epidemiologie in beeld met een dashboard

16 Dec 2020 Coronavirus Redactie VHIG

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch en het Bernhoven Ziekenhuis in Uden hebben de handen ineen geslagen om de epidemiologische informatie rondom patiënten met een positieve uitslag voor SARS-​CoV-2 toegankelijk te maken voor artsen-​microbioloog, hygiëne- en infectiepreventiemedewerkers, aanvragers en supportteams.

Een voor dit doeleinde ontwikkelde Corona Result Viewer geeft alle geaggregeerde COVID-​19 PCR-gerelateerde data per dag per patiënt weer. Vanuit het laboratoriuminformatiesysteem worden ieder half uur, alle COVID-​19-testen geëxporteerd naar een beveiligd netwerk. Software transformeert de gegevens naar zinvolle informatie op patiëntniveau. De relevante data wordt vervolgens beschikbaar gesteld voor specifieke gebruikers.

Parallel aan de ontwikkeling van de Viewer wordt een Corona Dashboard ontwikkeld. De dataverzameling voor het Dashboard wordt niet geaggregeerd op testniveau maar op herkomst van de patiënt. Op deze manier wordt bijvoorbeeld de problematiek per ziekenhuis in kaart gebracht.

Beide systemen bieden geaggregeerde laboratoriumuitslagen en een grafische weergave van de dynamiek.

Lees het artikel in de december editie van het Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie (NTMM)