Risico rangschikking overloop nieuw ontdekte virussen

Onderzoek Redactie VHIG (bron: PNAS)

Het dodental en het economische verlies als gevolg van de pandemie van het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus 2 herinneren ons er sterk aan dat we kwetsbaar zijn voor zoönotische virale dreigingen. Ondanks verhoogde investeringen in pandemische preventie en kennis die is opgedaan met eerdere EID-uitbraken, zoals het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus (SARS-CoV), het ebolavirus en het Zika-virus, waren we niet voorbereid op SARS-CoV-2.

Er zijn iets meer dan 250 bekende zoönotische virussen – virussen die eerder van dieren op mensen zijn overgeslagen en ziekten bij mensen hebben veroorzaakt. Hoewel deze virussen een blijvende zorg zijn voor de menselijke gezondheid, zoals herhaalde ebola-epidemieën aantonen, vormen de nog te identificeren virussen een even grote, zo niet grotere bedreiging voor de mensheid.

Om een ​​dynamisch platform te bieden voor het rangschikken van het overlooprisico van nieuw ontdekte virussen van dieren in het wild, hebben deze wetenschappers de Viral Risk Ranking-tool ontwikkeld. De tool helpt een uitgebreide lijst van de belangrijkste potentiële ziekteverwekkers te beheren en zo risico’s te beoordelen en te communiceren vanuit een evidence-based perspectief.

Wereldwijd wordt vooruitgang geboekt door vaccintechnologie en samenwerkingsnetwerken om virusbedreigingen aan te pakken. Deze Spillover-tool zal daarop een waardevolle aanvulling zijn als bron voor het verzamelen van enorme wereldwijde datasets over meerdere disciplines (virologie, epidemiologie, ecologie, enz.).